Zdravé tuky opravdu existují

O škodlivosti tuků slyšíme snad ze všech stran. O těch zdravých se už ale hovoří málo. Zdravé tuky najdeme v mnoha potravinách. Řekneme vám v jakých.

Olivy

Nejen hojně využívaný olej, ale samozřejmě také samotné plody jsou bohatým zdrojem vitaminů, minerálů a zejména nejzdravějšího tuku vůbec. Olivový olej je tvořen omega-9 nenasycenými mastnými kyselinami, bílkovinami, vápníkem, železem, draslíkem, vitaminy A, B a C. Olivy mají protizánětlivé účinky a jsou velmi zdravé.

Avokádo

Avokádo je jedním z nejzdravějších plodů, které se i přes vyšší tučnost doporučuje konzumovat při nejrůznějších dietách. Je totiž bohaté na mononenasycené tuky, které zvyšují hladinu dobrého cholesterolu a snižují ten špatný. Avokádo má také vysoké množství vitaminu E, který zvyšuje imunitu a má také blahodárné účinky pro stav vaší pleti. Navíc obsahuje mnoho bílkovin, které jsou při redukci váhy podstatné.

Ořechy

Ořechy a semena jsou bohaté na kvalitní bílkoviny, vitaminy skupiny B a E, hořčík, draslík a měď. Ořechy účinně snižují stres, pomáhají předcházet zánětům a snižují riziko vzniku rakoviny, cukrovky, srdečních onemocnění a také podporují činnost střev. Nejvíce omega-3 mastných kyselin obsahují vlašské ořechy. Ořechy a semena je vhodnější jíst pravidelně a v menších dávkách.

Ryby

Jak už jsme uvedli v nadpisu, ryby patří k hlavním zdrojům omega-3 mastných kyselin, vysoce kvalitních bílkovin, zinku, selenu, železa, vitaminu D a B12. Obsah všech kvalitních vitamínů, minerálů a tuků příznivě ovlivňuje činnost mozku a přispívá ke zdraví našich cév. Ryby byste měli do svého jídelníčku zařadit alespoň dvakrát týdně.

Luštěniny

Mysleli jste, že luštěniny tuky neobsahují? Právě naopak! Jsou bohaté na omega-3 a omega-6 mastné kyseliny, mají vysoký obsah bílkovin a vlákniny. Nejvíce zdravých tuků má červená čočka, mungo a bílé fazole, cizrna a sója. Luštěniny podporují udržení správné střevní mikroflóry, stabilizují hladinu krevního cukru a krevní tlak.

Čokoláda

Kvalitní čokoláda a kakao jsou bohaté na antioxidanty, obsahují zdravé nasycené tuky, vlákninu, hořčík, draslík, železo, měď, mangan, vitaminy A, B, C a E a theobromin, který snižuje tlak, chrání cévy a příznivě působí na dýchací cesty. Řeč je ale o čokoládě, která obsahuje více než 70 % kakaa.

Zdroj: helpguide.org/articles/healthy-eating/choosing-healthy-fats.htm, precisionnutrition.com/all-about-healthy-fats







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden vám přinese příležitost k introspekci a sebereflexi. Zkuste zpomalit a zamyslet se nad dosavadními úspěchy i neúspěchy. Je vhodný čas pro plánování budoucích kroků.V práci byste se měli zaměřit na nedořešené úkoly a projekty. Je p... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

41 Příspěvků
Poslední příspěvek 31.5.
11 Příspěvků
Poslední příspěvek 31.5.

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat